نگهداری همستر

سینا غزالیان پنجشنبه 28 فروردین 1399 - 01:53
نگهداری همستر
اطلاعاتی در مورد نگهداری همستر

سه نوع خانه برای همستر رایج است. قفس های سیمی، قفس پلاستیکی و آکواریوم.

قفس سیمی با میله های افقی با فاصله ۱ تا ۲ سانتی متر برای نگهداری مناسب است، زیرا همستر به بالا رفتن علاقه زیادی دارد و از میله ها برای بالا رفتن از دیواره استفاده می کند. از خرید قفس هایی که کف آنها به صورت شبکه ای و سوراخدار است اجتناب کنید، چرا که پای او در آن ها گیر کرده و حیوان در این قفس راحت نیست و تمیز کردن این قفس ها نیز مشکل است.
قفس های پلاستیکی که معمولا با تجهیزات دیگری همراه است. این قفس ها در کشورهای اروپایی بسیار متداول است و ضمن گران بودن برای شرایط آب و هوایی گرم و خشک ایران نیز مناسب نیستند. به علاوه بسیاری از همسترهای طلایی بزرگ تر از آن هستند که در تونل ها جای گیرند ولی برای همسترهای کوتوله مشکلی پیش نخواهد آمد. به این نکته نیز توجه داشته باشید که محل سکونت این حیوان باید آنقدر محکم باشد که در مقابل جویدن مقاومت کند و بعضا لانه های پلاستیکی به راحتی توسط آن ها جویده خواهد شد.
نوع رایج تر و ارزان تر قفس همستر در ایران آکواریوم است و تمیز کردن آن نیز راحت است. اما گردش هوا در آن کمتر بوده و همچنین این فرصت را به حیوان نمی دهد که از دیواره ها بالا رود. یک درپوش نیز برای ممانعت از خروج همستر از آکواریوم و همچنین جلوگیری از دسترسی دیگر حیوانات خانگی به آن نیاز است.

برای نگهداری از همستر می توان از یک قفس یا آکواریوم استفاده کرد. بستر باید ماده جاذب الرطوبه مثل خاک اره، کاه، پوشال کولر، ماسه بادی مخلوط و … باشد. استفاده از روزنامه و پارچه پشمی بسیار مضر است.
قفس همستر باید هفته ای ۲ بار بصورت موضعی و ۲ هفته یک بار بطور کلی تمیز گردد و غذاهای فاسد نشدنی که حیوان انبار کرده است دوباره سر جایش برگردد چون همستر حیوان تمیز و مرتبی است.

بهتر است آکواریوم دور از جریان مستقیم هوا و در یک دمای ثابت و معتدل (دمای ۲۰ تا ۲۴ درجه و رطوبت ۶۰-۵۰ درصد) قرار گیرد و همواره یک تکه چوب یا شاخه بریده در آکواریوم باشد زیرا حیوان به وسیله آن دندان های خود را می تراشد.

همستر در طول روز بیشتر می خوابد و اکثراً شب ها فعالیت دارد. اگر در شب دما پایین آید همستر بی هوش شده و شاید به خواب زمستانی فرو رود. در طول روز هم آکواریوم در جریان مستقیم تابش نور خورشید نباشد زیرا چشمان این حیوان برای نور ساخته نشده است.

همستر حیوانی است که به تنهایی زندگی آرام و راحتی دارد و نیازی به جفت ندارد و در صورتی که جفت باشند همواره به درگیری و جنگ می پردازند مگر اینکه از نوزادی در کنار هم باشند.
هم چنین توصیه می شود در صورت تمایل به نگه داشتن دو همستر در کنار هم از دو همستر هم جنس (ترجیحا دو خواهر یا دو برادر) استفاده شود.

بستر سازی برای همستر:

اغلب از تراشه چوب برای پوشاندن کف قفس استفاده می شود ولی باید از تراشه سرو اجتناب نمود. درخت کاج نیز بدلیل امکان ترشح مواد تحریک کننده و معطر مناسب نمی باشد. خرده های چوب درخت اشنگ یا دیگر درختان جنگلی برای استفاده در کف قفس بهتر است.
می توانید به نجاری محل خود مراجعه و مقداری خرده چوب بگیرید (معمولاٌ رایگان است اما می توانید انعام کوچکی به شاگرد نجار بدهید). خرده های چوب را کف قفس بریزید و لازم است هر دو هفته یکبارعوض شوند.
از آنجا که همسترها معمولا از گوشه قفس خود به عنوان مستراح استفاده می کنند تمیز کردن آن قسمت بصورت مداوم (چند روز یکبار) به تمیز ماندن محل زندگی آن ها کمک می کند.

همسترها دوست دارند در زمین تونل حفر کنند بنابراین عمق پوشش کف باید آنقدر باشد که حیوان بتواند درون آن تونل حفر کند (۵ سانتی متر و بیشتر).
لازم است مکان قفس در خانه در محل مناسب انتخاب گردد. معمولاٌ در صورتی که قفس در بلندی قرار گیرد برای همسترها خوشایندتر است. از آنجا که همسترها شبگرد هستند محل زندگیشان در روز باید ساکت باشد. قفس باید دور از تابش مستقیم آفتاب و منابع گرما بوده وبهتر است حدود نیم متر بالاتر از سطح زمین بر روی تاقچه یا یک میز باشد.

یک فضای بسته به عنوان آشیانه در گوشه ای از قفس برای همستر مطلوب می باشد که می توان از یک جعبه مقوایی برای این کار استفاده نمود و هر چند وقت یک بار عوض شود.
کف جعبه را می توانید با چیزی نرم مثل دستمال کاغذی بپوشانید. مواد کف این جعبه باید حدود یک بار در ماه عوض شود. عوض نمودن بیشتر باعث بر هم زدن آرامش همستر خواهد شد.

به همستر باید فرصت جویدن و ورزش کردن داده شود. چون دندان های پیش این حیوان مرتب در حال رشد است.
تقریبا تمام همسترها با شوق و ذوق از یک چرخ و فلک مخصوص همستر استقبال می کنند. مقداری تونل و لوله (مثل لوله دستمال توالت) نیز مفید است. شاخه های تازه درختانی مانند بید و درخت های میوه که برای آن ها از سموم ضد آفت استفاه نشده است وجعبه های کوچک مقوائی برای جویدن و بالا رفتن مناسب هستند.

برای آبخوری حیوان نیز می توان از یک بطری با سری که حیوان بتواند به راحتی از آن آب بخورد استفاده نمود. بدینوسیله آب حیوان تمیز مانده ونمی تواند ظرف آب را سرازیر نماید.

همستر نیاز کمی به آب دارد و چنانچه در رژیم غذائی او سبزی قرار گیرد (مخصوصاٌ در هوای سرد و معتدل)؛ کافی می باشد و دیگر نیاز به آب ندارد.
آب زیاد برای حیوان خطر مرگ دارد.

یک ظرف غذای کم عمق از سرامیک یا چینی بهترین انتخاب برای ظرف غذای همستر می باشد تا حیوان نتواند ظرف را برگرداند. تمیز نمودن چنین ظرفی نیز راحت تر است .

در میان سبزیجات به گشنیز بیش از دیگران علاقه دارد.
ذرت غذایی ارزان و مناسب است. بهتر است مقداری از آن را کمی بپزید تا نرم شود و پس از خشک کردن به مرور به او بدهید.

غذاهایی که نباید در اختیار همستر قرار گیرد عبارتند از:
میوه های ترش، خیار، میوه هایی که خیلی آبدار هستند، غذاهای شور و کنسرو شده، غذاهایی که ماده نگهدارنده دارند.
از دادن چیپس و پفک به همستر جدا خوداری کنید.
شیرینی، نمک، چربی زیاد و بعضی از میوه ها ازجمله گوجه فرنگی در جیره غذایی همستر مضراست.
توجه کنید که کاهوی زیاد ممکن است باعث اسهال شده و خطرناک است.

چگونه از همستر نگهداری کنیم

غذای همستر را تمیز کرده و به او بدهید. هیچ گاه از سبزی نشسته و غذای آلوده استفاده نکنید. در این صورت ممکن است آلوده به انگل گردد.
غذای همستر را در نوبت های متوالی (حداقل ۳ بار در شبانه روز) و به مقدار کم به او بدهید.
برای گرفتن همستر به آرامی اقدام کنید تا استرس و ترس برای او ایجاد نشود. همستری که بترسد ممکن است در دست شما ادرار کند. برای بلند کردن و در دست گرفتن همستری که با بوی بدن شما آشنا نیست دقت کنید حرکت آرام همراه با نوازش و دست گرفتن در بالای سر حیوان برای جلوگیری از سقوط آن لازم است. این موضوع مخصوصاٌ در مورد بچه ها ضرورت بیشتری دارد.
با همستر خیلی آرام رفتار کنید. او را از ارتفاع یا روی مبل و صندلی به روی زمین رها نکنید.
با او آرام صحبت کنید، سرش داد نزنید و در کنار او به آرامی حرکت کنید تا از شما نترسد.

بعد از خرید همستر:

همستر را در دست بگیرید و آن را نوازش کنید و به او عشق بورزید! تا خجالتی و کمرو بار نیاید. اگر از محیط جدید می ترسد چند روز فرصت دهید تا به محیط جدید عادت کند.
غذا را با دست خود به او بدهید؛ غذا را در کف دست خود بگذارید تا از دستان شما آن را بخورد.
وقتی در حال خوردن غذا است بسیار آرام او را نوازش کنید.
در حال خوردن غذا دست دیگر خود را به صورت محافظ دور او قرار دهید.
او را مدتی در کف دست خود جا به جا کنید تا ترسش از بین برود.
در حالی که او را در دست گرفته اید اجازه دهید بیرون را نگاه کند و بفهمد در امان است.
همستر از دویدن و بالا رفتن از شما لذت می برد.

خطرات همستر :
همستر وقتی که وحشت کند با دندان های جلو خود گاز می گیرد.
قبل از دست زدن به همستر دستان خود را بشویید چون همستر ها بینایی ضعیفی دارند و اگر دست شما بوی غذا بدهد آن را با غذا اشتباه می گیرند و می خورند!
همسترها نسبت به سرما خوردگی انسان ها بسیار حساس هستند و باید از آن ها در جای مناسب نگهداری شود.

نظرات
    ارسال نظر
    (بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)

    با نظرات سازنده خود ما را در بهبود ارائه خدمات در خور شایستگی شما عزیزان یاری فرمایید